Életkerék

Az Életkerék

 

Több eszközünk is van ahhoz, hogy ránézünk az életünkre. Most az Életkerék ábrát szeretném bemutatni hozzá, amely nagyon klassz önismereti gyakorlat. Megmutatja mely élet területünkön fontos a változás és a fejlődés.
Szánj egy kis időt arra, hogy átgondolod melyik terület milyen mértékben és arányaiban működik megfelelően, jól, kiteljesítő Neked és mely terület kevésbé sikeres, vagy egyáltalán nem működik?
Használhatsz különböző színeket a az egyes életterülethez.

Az életünk is, mint a kerék, akkor halad jól, ha mindig forog, ha kerek.

 

 

Az életkerék középső pontja a „0″ értéket jelenti, míg a kör külső része 10 pont.
A 10 pont pedig azt jelzi, hogy  tökéletesen elégedett vagy életed adott területével.

 

Segítség a kitöltéshez :

Család és barátok: mennyire vagy elégedett a családi és baráti kapcsolataiddal? Úgy érzed elég barátod van, akikre számíthatsz, és akik számíthatnak Rád?

Egészség: Milyennek érzed az egészségét? Mennyire gyakran vagy beteg? Mennyire tartod a szervezeted ellenállónak? Sportolsz rendszeresen?

Karrier, anyagiak: Hogyan látod saját munkahelyi, anyagi helyzetedet, teljesítményedet? Mennyit sikerült megvalósítani a karrier-álmaidból? Milyen lehetőséget, jövőt látsz a szakmádban?

Természet és Környezet: Mennyire vagy tudatos a környezeteddel kapcsolatban, érzed, érted-e annak felelősségét, hogy a bolygónk milyen veszélyeknek van kitéve, szeretnéd-e gyermekednek szebb, jobb, egészségesebb környezetet, és teszel is érte?

Szórakozás és feltöltődés: Elégedett vagy a pihenésre és feltöltődésre fordított idő minőségével és mennyiségével?

Személyes fejlődés: mennyit és mit teszel meg a személyiséged fejlesztéséért? Képzed-e magad akár fejlesztőkönyvek, tréningek, tanfolyamok, vagy más szakemberek segítségével?

Spiritualitás: Meditálsz? Hiszel az anyagi világon túli szellemi, spirituális történésekben, az elme és gondolatok erejében?

Párkapcsolat: Párkapcsolatban él? Hogyan érzed magad a kapcsolatodban?

 

A teszt kiértékelése:

Az életünk is, mint a kerék, akkor halad jól, ha mindig forog, ha kerek.

Ha megvizsgálod a kitöltött „kereket”, láthatod, életed melyik területein vannak tennivalók.

Kerék vagy inkább krumpli?

Ha őszintén szembenézel érzéseiddel, akkor egyértelműen meghatározhatod azokat az életterületeket, amelyeken változtatnod, javítanod kell.

A 70% feletti életterületek általában rendben levőnek nevezhetők, és a szinten tartásra kell törekedni. A 25-30% alatti területeknél nagy gond van, ilyenkor érdemes szakember (tanácsadó vagy coach, illetve más segítő) támogatását kérni.

A köztes mezőkben van lehetőség arra, hogy önerőből gyors fejlődés legyen elérhető.

Tehát az életkerék nem csak önismereti eszköz, hanem segíthet a célkitűzésben is.

Javaslom, hogy ne akarj egyszerre minden „gyengébb” területtel foglalkozni.

Egyszerre maximum 2-3 területtel foglalkozz. Tűzz ki magad elé negyed éves, havi, heti tervet, hogy mit teszel a változtatás érdekében.

Hogy érzed magad ettől a feladattól?
Mi jött fel benned miközben készítetted ?

Ha jól jönne ehhez támogatás, keress bizalommal.

Hatala Ágnes

+36307258943

 

Forrás : http://verto.blog.hu/2011/02/25/az_onismereti_kerek