Antioxidáns fűszerek és egy Nr. 1 étel az agyad funkcióinak javításáért

A fahéj, mint a létező egyik legerősebb antioxidáns. A média az acai-t, a goji bogyó, az áfonya és a vörösbor antioxidánsait nyomja, miközben elég ha kinyitod a konyhaszekrényed és egy pár száz forintos fahéj ugyanezen erőteljes hatásait élvezheted.

Tudtad, hogy néhány fűszer és gyógynövény a világ legerősebb antioxidáns elemeit tartalmazza? Ezek a fűszerek minden egyéb zöldségnél és gyümölcsnél aktívabb anyagokat tartalmaznak. A fahéj, a kurkuma és a szegfűszeg 10-50-szer erősebb antixodánsok, az áfonyához hasonlítva. (az ORAC értéken alapulva)

fuszerek_fuszerkeverekek_zoldfuszer.gifTudtad, hogy néhány fűszer és gyógynövény a világ legerősebb antioxidáns elemeit tartalmazza? Ezek a fűszerek minden egyéb zöldségnél és gyümölcsnél aktívabb anyagokat tartalmaznak. A fahéj, a kurkuma és a szegfűszeg 10-50-szer erősebb antixodánsok, az áfonyához hasonlítva. (az ORAC értéken alapulva)

Ettél-e már curry-t? A curry jellegzetes sárgás színe a kurkuma fűszernek köszönhető, amelynek csodálatos egészségedre gyakorolt hatásai vannak. Biztosan tudod, hogy a kurkuma több ezer éve használatos Indiában és hagyományos ajurvéda orvosság. Egy természetes gyógyszer. A kurkuma a Föld egyik legjobb zsírégető és gyógyító hatású fűszere. Gyulladás csökkentő és antibakteriális hatású.

A fűszer aktív hatóanyaga a kurkumin, és ez az aminek szép sárga színe van. Az indiai orvoslásban, mint a testet megtisztító anyagot használják, segítségként az emésztéshez, láz, fertőzések esetén, sőt máj-, epehólyag betegségek kezelésére és ízületi gyulladásokhoz. Számunkra még fontos, hogy segíti a zsírégetést, hatékony és megelőző tulajdonságú az Alzheimer, rák és szívbetegségek ellen.

 

Hogyan működik a kurkuma zsírégetést segítő képessége?

Zsírégetőként való működése a következő: az ételeidből származó zsírok átfolyását segíti az epében, ezért könnyen és jól emésztesz és gyorsabban feldolgozod a zsíros ételeket.

Számos kutatás leírta már, hogy ezzel a hatásával segít csökkenteni a belekben fellépő gyulladásokat, és ezzel olyan betegségeket szoríthatsz vissza, mint az irritábilis bél szindróma, a Crohn betegség vagy az ezekből kialakuló autoimmun vagy pajzsmirigy betegségek.

 

Hogyan működik a kurkuma rák ellenes hatása? 

Erős fegyver a rákos sejtek ellen. Klinikai tanulmányok vizsgálják már ezt és kiderült, hogy akadályozza a rákos sejtek növekedését és terjedését. Szerencsére már a nyugati orvoslás is kezdi felismerni, hogy a szintetikus gyógyszerek mellett alkalmazott, hagyományos orvoslás hatványozhatja az eredményeket.

 

Az Alzheimer kór és a kurkuma! Itt jön az agyad egészsége.

Tudom, most úgy érzed, ez nem Neked szól. De tudnod kell, hogy az Alzheimer-típusú elbutulás igen gyakori betegség – világszerte kb. 18 millió embert érint. A 65 éves lakosság körében kb. 1%-os az előfordulása, sajnos e kor felett ötévente megduplázódik az érintettek száma. A nők gyakrabban betegszenek meg Alzheimer-kórban.

Az indiai étrendben gyakori a kurkuma használata, és úgy tűnik ennek köszönhetűen Indiában nagyon alacsony az Alzheimer betegek száma.

Az Alzheimeresek egy bizonyos típusú plakkot építenek fel az agyukban. A kurkuma nagyon hatékony abban, hogy ezt a plakkot eltávolítsa, és mindig megvédje az agyad egészségét.

 

Hogyan csempéssz az ételeidbe kurkumát?

Nem annyira bonyolult, mint amennyire annak tűnik. Minden nehéz, mielőtt könnyű lesz. 🙂 A curry tartalmaz kurkumát, de kérlek ne csak ebben gondolkozz. A legegyszerűbb, amely nekem is bevált:

Párolt karfiolhoz mennyei. Egyszerűen szórd a fűszert a karfiolra, nagyon passzol! Hagymával, pirított almával, tojásos salátával szintén összeillik. Ha pedig rizses ételt készítesz, ott tudod, hogy egyértelműen kísérletezhetsz vele.

Azt mindannyian tudjuk, hogy minden nap nem ehetsz karfiolt, vagy pirított almát, hiszen nincs túl sok időnk főzni hétközben. A legjobb út ilyenkor a kurkumás étrend-kiegészítők használata. Ezzel maximalizáhatod az eredményeket rövid időn belül.