Miért van baj a pajzsmirigyeddel?

Miért van baj a pajzsmirigyeddel? Előzetesen annyit, hogy:

Az immunrendszered 70%-a a bélrendszeredben található. Kritikus fontosságú a táplálkozásoddal foglalkoznod, ha pajzsmirigy betegséged van!

3 természetes út a pajzsmirigyed természetes gyógyításához!

Hihetetlen, de ma már normális jelenség, ha fáradtságra, kedvtelenségre, némi túlsúlyra és emésztési zavarokra panaszkodunk. Azt mondják többet ülsz, kevesebbet alszol és állandóan rá vagy kapcsolódva a WIFI-re, hogy végtelen mennyiségű stimulációt kapjon az agyad a mobilodról vagy a laptopodról. Ez az újfajta életmód kényszeríti az agyad és a tested arra, hogy folyamatosan kooperáljon a megnövekedett mennyiségű stimulánsokkal, amely ezzel az élettel jár.

Az agyadban a kulcsjátékos vagy a karmester a hipotalamusz, amely kiadja a testednek a megfelelő információkat ahhoz, hogy minden szerved és szöveted egyensúlyi állapotban legyen. A hipotalamusz biztosítja, hogy stabil és állandó belső környezet legyen a szervezetedben. A másodlagos kulcsjátékos a pajzsmirigy.

– Ha például megfázol, a pajzsmirigyed felpezsdíti az immunrendszered.
– Ha stresszelsz, a pajzsmirigyed csökkenti vagy fokozza az anyagcseréd, hogy kompenzáljon.

Ez egy olyan finomhangolású szenzor, amely az egész tested jelzéseit közvetíti. Ha elhanyagoltad magad, hízol, gyakran megfázol, könnyen válsz rosszkedvűvé, gyakori a székrekedés, az izomfájdalom, száraz bőr és a töredezett haj, akkor nagy esélyed van arra, hogy a pajzsmirigyed túlműködik.

Érdekesség, hogy ugyanezek a tünetek csökkenő pajzsmirigy működés vagy túlműködés esetén is. Ha ilyen jelekkel fordulsz az orvosodhoz, majdnem biztos, hogy egy TSH, azaz pajzsmirigy stimilációs hormon tesztet fog végezni azért, hogy meghatározza, hogy mi történik a pajzsmirigyeddel.

Ha lassul a pajzsmirigyed működésed, az agyad fokozza a TSH hormon termelődésed. Ez a hormon azt az üzenetet adja át a pajzsmirigyednek, hogy “dolgozz keményebben'”. Ennek eredményeképpen, a pajzsmirigyed életre kel és kibocsátja a thyroxine (más néven T4) hormont, amely a véreden keresztül a testedben mindenhová eljut. Fontos azt is tudnunk, hogy a T4 először az aktív formájává, triiodothyronine, azaz a T3 hormonná kell hogy alakuljon a sejtjeidben.

Ha arra gyanakodsz, hogy lusta a pajzsmirigyed, fontos, hogy egy teljes thyroid tesztet végezzetek – TSH, T4, T3 és a thyroid anitestek és a fordított T3 tesztek komplett képet nyújtanak arról, hogyan gyógyítsd magad a jövőben.

Elértünk a lényeghez. Melyek a pajzsmirigy diszfunkciók gyökérokai?

Pajzsmirigy alul vagy túlműködés esetén a tipikus protokoll, hogy gyógyszereket kapsz, amelyek fokozzák a pajzsmirigy hormonok termelődését. Néhány betegnek ez segít, azonban nem szünteti meg magának a betegségnek a kialakulását okozó gyökérokokat.

MIÉRT ÉS MITŐL működik alul vagy túl a pajzsmirigyed? Nézzük meg melyek a leggyakoribb okok, és emeljük ki mit tehetsz azért, hogy természetes módon gyógyítsd meg a pajzsmirigyed.

Vércukor és inzulin egyensúlytalanság a szervezetedben?

Az inzulin egy nagyon erős, izomzatépítő hormon, amely azt üzeni a szervezetednek, hogy “építs!”
– Ha edzel és kedvezően diétázol, akkor inzulinnal formás izomzatot építhetsz és az optimális fizikai állapotodban leszel.
– Ha sokat ülsz és állandóan szénhidrátok után vágyakozol, rengeteg az édesség és a feldolgozott étel az étrendedben, akkor az inzulin hormon abban fog segíteni, hogy növekedjen a testzsírmennyiséged.

Tipikusan, minél nagyobb a túlsúlyod, annál rosszabb az inzulin-érzékenységed. Ez azt jelenti, hogy a szervezeted nem dolgozza fel rendesen a szénhidrátokat, amely ahhoz vezet, hogy a magas és alacsony vércukorszintek követik egymást a véredben. Ha a vércukorszinted túl alacsony, ingerlékeny vagy, édességek és kávé után vágyakozol, a memóriád romlik és azon kapod magad, hogy eszel azért, hogy a fáradságod enyhítsd.

Ha ez a szituáció sokáig fennmarad, inzulin-rezisztenssé válhatsz és a tüneteid rosszabbodhatnak. Folyamatos éhség, fáradtság evés után, fokozott étvágy és szomjúság és különös nehézségek a fogyókúrában a jellemző tüneteid.

A gyenge vércukor kontroll és inzulin érzékenység, diszbiózishoz (a benned élő baktériumok abnormális állapota) és a bélrendszerben lévő “rossz” baktériumok elszaporodásához vezethet, amely elnyomja az immunrendszered, stresszeli a mellékveséd, csökkenti a méregtelenítő folyamatokat és egyenes út a hormonális egyensúlytalansághoz. Ez a csomag, egyben és külön-külön is negatívan érinti a pajzsmirigy funkcióidat.

Az alacsony szénhidrát tartalmú Paleo vagy fehérjediéta az ideális megközelítés az inzulin-egyensúlytalanság javításához, mert magas mennyiségű fehérjét tartalmaz, egészséges zsírokat és zöldségeket. Szinte nem tartalmaz keményítőt, feldogozott élelmiszereket, egyszerű cukrokat. A reggeli kukoricapelyhed cseréld le, tojásra, zöldségekre, avokádóra, és a vércukorszinted kontrollja már meg is van. Ha hosszú ideig így élsz visszatér a pajzsmirigyed a helyes útra.

Krónikus stressz az életedben?

A pajzsmirigy alulműködés egyik alapoka a stressz. A túlhajszolt munkahely és az otthoni teendők gyorsan növelik a stressz-hormon szinted. Ez megadóztatja a mellékveséd és az agyad kommunikációját rontja a pajzsmirigyeddel.

A krónikus vagy túlzott stressz megakadályozza a pajzsmirigy hormonjaid abban, hogy belépjenek a sejtjeidbe. Csökkenti a T4 konverzióját az aktív formává, T3 hormonná. Lassítja a méregtelenítést a májban és gyengíti az emésztésed, amely potenciálisan az egyenes út az immunrendszered diszfunkciójához és esélyt nyújt az autoimmun pajzsmirigy betegség, a Hashimoto kialakulásához.

Következésképpen, ha a mellékveséid folyamatosan túlóráznak, ez a pajzsmirigyed kifáradásához vezethet. Gyakori a megemelkedett TSH szint, ha a mellékvesék le vannak terhelve. Ez okozza a csökkenő anyagcserét, fáradtságot és az elhízást. A mellékveséid segítségeként javíts a stresszkezelő képességeiden. Van ebből is kiút. Több egészséges, telített és egyszeresen telítetlen zsírsavat fogyassz. Fogyassz legalább 1,5-2 gramm fehérjét testsúlykilogrammonként.

Emésztési zavarok a pajzsmirigyed hibás működésének hátterében?

A tudományos kutatások már bizonyították, hogy ha a csípőd mérete növekszik, akkor nagyon valószínű, hogy krónikus gyulladás, de legalábbis diszbiózis áll fent a bélrendszeredben. Ha az emésztő rendszered nem működik megfelelően, az kihat az egész szervezetedre.

A belekben lévő “rossz” baktériumok elszaporodása és a gyulladás tökéletes helyzet a belek áteresztőképességének romlásához. Ez az a kondíció, amikor a belek fala olyan veszélyeztetett helyzetbe kerül, hogy a véredbe kerülhetnek rajtuk keresztül olyan anyagok, vírusok, baktériumok és emésztetlen fehérjék, amelyek az egész immunrendszerek válaszát kiváltja. A tested megpróbálja elhárítani a betolakodó anyagokat, amelyek a gyengült beleiden keresztül jutottak be a szervezetedbe.

A gyengült emésztési funkciók és a bélrendszer áteresztőképessége gyakori ok az olyan betegekben, akiknél a pajzsmirigy autoimmun betegségként szabadult el. Ebben a helyzetben, az immunrendszered elkezdi támadni a normális pajzsmirigy szöveteket. Az immunrendszered 70%-a a bélrendszeredben található. Kritikus fontosságú a táplálkozásoddal foglalkoznod, ha pajzsmirigy betegséged van!

Ahhoz, hogy az egészséges bélműködésed visszaállítsd, törölnöd kell az étrendedből a rengeteg szénhidrátot, cukrot, tésztát, süteményeket stb. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták közül válassz, amely magas rost és zöldségtartalommal bírnak. Ilyen a Paleo és a fehérjediéta. (diétáról Mező Mónika – Peakshop)

Azoknak, akik már emésztőrendszeri diszfunkciókkal élnek, érdemes emésztőenzimeket is használniuk.

Ha pedig energetikailag is rendbe tennéd a testedet és az életedet, akkor ajánlok hozzá testkezeléseket:
Stresszcsökkentésre – Access Bars http://www.onfejlesztonaplo.eoldal.hu/cikkek/kezeleseim/access-bars-kezelesek.html
DNS szintű immunerősítés és regenerálás – Access MTVSS tanfolyam http://www.onfejlesztonaplo.eoldal.hu/cikkek/access-consciousness/dns-megujito–immunerosito—mtvss-kezeles–vagy-tanfolyam.html
Nyirokmirigy rendszer helyretétele – Access nyirokmirigy testkezeléshttp://www.onfejlesztonaplo.eoldal.hu/cikkek/felismereseim–bejegyzesek/gyogyitsd-magad/access-testkezeles—-nyirokmirigyek-es-hallas-regeneralasa.html